Part 3 adalah berkenaan dengan sehari sebelum raya. Preparation day la konon nya.
Every family pun ada their own speciality dish(es). My family punya adalah rendang nasib, sambal goreng and ketupat. Tiap-tiap tahun pun masing-masing punya tugas sama je.
My tugas every year (nampak macam sikit tapi actually banyak sebab amount banyak sangat) :
-kupas and blend bawang, serai, cili for rendang.
-isi beras dalam ketupat-tolong kacau-kacau rendang kalau abang tengah take a break
Oh btw, gambar in progress tak la from A-Z sebab tak sempat sambil buat sambil tangkap gambor. End product semua tak ada gambar.
Rendang Nasib.
Dipanggil 'nasib' sebab ada daging, limpa, and paru. So nasib la bila ambil tu dapat apa.
Ni la yang dah di blend.
Tumis.
Masak ni sekali dua dalam setahun.
So kalau buat memang sangat banyak sampai kena masak belakang rumah.
Tradition dari monyang masak banyak-banyak untuk dibagi-bagi.
Tukang kacau yang asyik nak take a break je.
Tapi gempak juga la this year my brother and I dah pandai agak-agak quantity sugar, kerisik to add.
Sedap. Hee.
Sambal Goreng.
Orang jawa memang akan makan ni.
Kecuali yours truly ni.
Habis kena kutuk dengan sedara-mara sebab tak makan.
Padahal I can speak the most bahasa jawa. Hehe tak ada la banyak sangat.
Tapi lagi banyak la dari diorang yang tak tau langsung.
"Tak cukup jawa kalau tak makan sambal goreng", they said.
Bahan-bahan.
Not in pictures - Udang, daging, asam jawa, belacan.
Tumis.
Sambal goreng my sister dah gempak buat from A-Z.
Tapi masih di guide oleh mama ku.
Ketupat.
I'm the only one who doesn't know how to meganyam ketupat.
Sebab every time pun I'm the one yang kena basuh, isi beras, ikat and all.
Makan ketupat memang sangat puas to compare with nasi impit.
Obviously la kan.
That's my raya. Tak tau la ada part 4 or 5 ke tak. Depend kalau time open houses tu rajin tangkap-tangkap gambar. Tapi selalu kalau pergi open house mesti senyum-senyum je. Tak tangkap gambar sangat pun.
No comments:
Post a Comment